zondag 30 september 2007

De herfst

29 september 2007
Van een prachtige herfstdag naar de echte herfst.
Het is niet echt weer om een stuk te gaan wandelen, elke morgen als ik naar de site meteo-Julianadorp kijk zie ik alleen maar buien en nog eens buien.
Omdat ik bang ben een koudje op te lopen zo net voor mijn vakantie, probeer ik wel in conditie te blijven door op de sportschool er een halfuurtje bij te trainen.
De vakantie: Zoals gewoonlijk gaan we weer naar onze pleegkinderen op Bali.
We zijn zeer benieuwd naar onze jongste telg, die inmiddels al weer drie en een halve maand oud is. Ook deze keer nemen we geen cadeaus mee. We kijken binnen de gezinnen wat nodig is en kopen dit in lokale winkels.
Je moet hierin zo voorzichtig zijn. Als voorbeeld willen wij u iets vertellen over een mobieltje. In voorgaande jaren hadden wij contact met de gezinnetjes per post. De post uit Bali was geen probleem, de post uit Nederland was het probleem. Van de tien brieven kwam er maar een aan, de reden corruptie. De postbode kent het systeem.
Veel gezinnen in Bali hebben een sponsor uit het buitenland. Deze sturen post met daarin wat geld , de postbode opent de post, geld eruit en de brief wordt nooit bezorgd.
Vorig jaar hebben we in Bali een mobieltje gekocht met een prepaid kaart en voldoende beltegoed. Deze luxe is voor hen niet te betalen, om deze luxe te legaliseren, kunnen ze nu op papier aantonen dat het mobieltje niet van hun is maar dat ze het in bruikleen hebben van vrienden.
Hebben daardoor nu wekelijks contact per SMS en een keer per maand bellen wij naar Bali, voor ons een hele verbetering.
Om geen opsomming te maken van verschillen tussen Nederland en Bali het volgende. Wij klagen over luxe problemen in Bali zijn het nog niet eens toekomstdromen.
Heeft u vragen over deze laatste zin, meld u dan aan voor de nieuwsbrief wandelenmetgerard die eens per 6 weken uitkomt.